7 Συμβουλές προσωπικής ανάπτυξης για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας – Life Optimizer

Σημείωση: Αυτή η ανάρτηση είναι γραμμένη από Norman Arvidsson

Η προσωπική ανάπτυξη είναι απλώς το σύνολο των ενεργειών που κάνετε για να κάνετε τον εαυτό σας καλύτερο άνθρωπο. Αν και δεν υπάρχει ένας ενιαίος οδικός χάρτης για την προσωπική ανάπτυξη, υπάρχουν σίγουρα ευρέως αποδεκτά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι άνθρωποι που έχουν κάνει μια προσπάθεια να υποστούν προσωπική ανάπτυξη.

Αυτά είναι:

  • Όντας καλά μορφωμένοι και περίεργοι – Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επίσημη εκπαίδευση, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Τα καλά ανεπτυγμένα άτομα έχουν γνώσεις για μια ποικιλία θεμάτων που επηρεάζουν τους ίδιους και την κοινωνία στην οποία ζουν, και επιθυμούν να επεκτείνουν αυτή τη γνώση.
  • Όντας καλλιεργημένος και καλοσχηματισμένος – Τα άτομα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες προσωπικότητες κατανοούν την αξία του πολιτισμού για την κοινωνία. Επιδιώκουν επίσης μια ποικιλία ενδιαφερόντων, καθιστώντας τους ολοκληρωμένους και ενδιαφέροντες ανθρώπους.
  • Το να είσαι πλεονέκτημα στις σχέσεις – Η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση και οι εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν οι άνθρωποι όταν αφιερώνουν χρόνο για να εργαστούν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους.
  • Διαθέτοντας καλή σωματική και ψυχική υγεία – Η διατήρηση και η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντικό μέρος της αυτοβελτίωσης.
  • Όντας ανησυχητικός και ενεργός πολίτης – Η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι πλήρης εκτός εάν το άτομο που αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση του εαυτού του έχει επίγνωση των ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία και επιθυμεί να συμμετάσχει στη βελτίωση του κόσμου γύρω του.
  • Το να είσαι παραγωγικό μέλος της κοινωνίας – Τα άτομα που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τον εαυτό τους έχουν την επιθυμία να συνεισφέρουν στον κόσμο γύρω τους.

Καθώς διαβάζετε την παραπάνω λίστα, μπορεί να συνειδητοποιείτε ότι έχετε πολλή δουλειά να κάνετε ή μπορεί να δείτε μόνο έναν ή δύο τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Και στις δύο περιπτώσεις, έχετε ακόμα δουλειά να κάνετε. Το επόμενο δίλημμά σας είναι να βρείτε από πού να ξεκινήσετε.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πού ή πώς να ξεκινήσετε, οι παρακάτω 7 συμβουλές προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

1. Δεσμευτείτε να κάνετε ένα βήμα κάθε μήνα για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το ταξίδι αυτο-ανάπτυξης είναι η βιωσιμότητα. Εάν προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα, πιθανότατα θα βιώσετε εξάντληση. Τότε, θα σταματήσετε να κάνετε πρόοδο εντελώς.

Ένας τομέας στον οποίο θέλετε πάντα να σημειώσετε πρόοδο είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε σαρωτικές αλλαγές στη ζωή σας προκειμένου να βελτιώσετε και να δώσετε προτεραιότητα στις σχέσεις σας. Αντί να το κάνετε αυτό, αφοσιωθείτε σε μια απλή αλλά ουσιαστική ενέργεια που θα κάνετε κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να στέλνετε ένα εβδομαδιαίο email σε φίλους ή μέλη της οικογένειας με τα οποία δεν επικοινωνείτε όσο θα έπρεπε. Θα μπορούσατε επίσης να θέσετε ως προτεραιότητα να συναντιέστε με τους υφισταμένους σας μία φορά την εβδομάδα για να συζητήσετε την πρόοδό τους και τους επαγγελματικούς τους στόχους.

2. Επιλέξτε ένα μεμονωμένο ζήτημα που επηρεάζει την κοινότητά σας, Μάθετε για αυτό και βοηθήστε

Όταν πρόκειται για κοινωνικά ζητήματα, είναι δελεαστικό να τα αγνοήσετε εντελώς ή απλά να δωρίσετε λίγα χρήματα σε έναν σκοπό και να μην κάνετε τίποτα περαιτέρω. Ωστόσο, αν αυτό ήταν το μόνο που έκανε ποτέ κανείς, δεν θα σημειωνόταν ποτέ πρόοδος σε κανένα θέμα.

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να γίνετε ένας καλύτερα μορφωμένος, πιο ενημερωμένος πολίτης, ο οποίος συμβάλλει πραγματικά είναι να βρείτε ένα θέμα που είναι τοπικό για εσάς και να μάθετε πώς μπορείτε να αναλάβετε δράση για να βοηθήσετε. Θα γνωρίσετε άλλους ανθρώπους στην κοινότητά σας που είναι πολιτικοί και νοιάζονται για τον κόσμο γύρω τους. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να διευρύνετε τους κοινωνικούς σας ορίζοντες.

3. Κάντε ένα πράγμα κάθε μήνα που περιλαμβάνει καλλιτεχνική μουσική ή χορό

Εάν είστε πολυάσχολο άτομο, όπως είναι οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί να είναι εύκολο να περάσετε τις καθημερινές σας κινήσεις χωρίς να δίνετε μεγάλη σημασία στον ρόλο της τέχνης, της μουσικής ή του χορού στη ζωή σας. Εξάλλου, σίγουρα μπορείς να επιβιώσεις χωρίς τέχνη στη ζωή σου.

Ωστόσο, αν θέλετε να είστε ένα καλά στρογγυλεμένο, καλλιεργημένο άτομο, είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό χωρίς οι τέχνες να είναι μέρος της ζωής σας κατά κάποιο τρόπο. Προσπαθήστε να δεσμευτείτε να περάσετε ένα βράδυ ή απόγευμα το μήνα παρακολουθώντας μια συναυλία, πηγαίνοντας σε μια παράσταση, περπατώντας σε ένα μουσείο ή απολαμβάνοντας άλλου είδους παράσταση. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που δίνουν στην τέχνη έναν ρόλο στη ζωή τους είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν δίνουν.

4. Δώστε την εκπαίδευσή σας τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα

Εάν θέλετε να είστε πιο μορφωμένο άτομο, και πρέπει, πρέπει να θέσετε τη μάθηση ως προτεραιότητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντας απλώς στον εαυτό σας μια ώρα ή περισσότερο κάθε εβδομάδα για να μάθετε για οποιοδήποτε θέμα της επιλογής σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε μπορεί να σχετίζεται με την καριέρα σας, ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το θέμα είναι να διατηρήσετε το μυαλό σας ενεργό και να αναπτύξετε τη δική σας αίσθηση περιέργειας. Όσο πιο ποικίλες είναι οι γνώσεις σας, τόσο καλύτερος συνομιλητής θα είστε και αυτό με τη σειρά του θα κάνει καλύτερες τις σχέσεις και τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις.

5. Ξεκινήστε ένα περιοδικό

Η επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας και η προθυμία να τα εξερευνήσετε είναι και τα δύο βασικά για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

Εάν κρατάτε ένα ημερολόγιο, μπορείτε να αποκτήσετε μεγάλη εικόνα για τα πράγματα που σας αγχώνουν, τι σας κάνει χαρούμενους και πώς άλλοι άνθρωποι επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Όσο περισσότερο κατανοείτε τις διαθέσεις, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τα ερεθίσματα, τόσο καλύτερα μπορείτε να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας και ακόμη και να σχετιστείτε με δύσκολους ανθρώπους.

6. Δημιουργήστε ένα σχέδιο υγείας και τηρήστε το

Εάν δεν είστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τη σωματική σας υγεία, ξεκινήστε σήμερα δημιουργώντας ένα πρόγραμμα υγείας που λειτουργεί για εσάς. Στη συνέχεια, καθώς γίνεστε πιο fit, προσαρμόστε το σχέδιό σας έτσι ώστε να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο βελτιωμένη υγεία.

7. Κάντε τακτικά μια ανάλυση του εαυτού σας και της προόδου σας

Ένα σχέδιο για αυτο-ανάπτυξη δεν είναι κάτι που δημιουργείτε μια φορά και μετά συνεχίζετε για πάντα. Καθώς μεγαλώνετε και αλλάζετε, θα χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές, ώστε το ταξίδι της προσωπικής σας εξέλιξης να συνεχίσει στον σωστό δρόμο.

Ο Norman Arvidsson είναι ανεξάρτητος προγραμματιστής ιστού με περισσότερα από δύο χρόνια εμπειρίας και επίσης συνεισφέροντας blogger. Ενδιαφέρον για τομείς όπως ο σχεδιασμός ιστού, η ανάπτυξη, τα κίνητρα, η ηλεκτρονική μάθηση και η αυτοβελτίωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του δικού του Κελάδημα ή επισκεφθείτε το δικό του επαγγελματικό blog, όπου γράφει για την εκπαίδευση και την παραγωγικότητα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*