Τα δύο βασικά συστατικά της λήψης καλών αποφάσεων – Life Optimizer

Πώς παίρνετε καλές αποφάσεις; Ποια είναι τα βασικά συστατικά; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, φυσικά, είναι σημαντική. Σε τελική ανάλυση, η ποιότητα των αποφάσεών σας μπορεί να κάνει ή να χαλάσει τη ζωή σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των αποφάσεών μας.

Έχω γράψει για ορισμένες πτυχές της λήψης αποφάσεων στο παρελθόν, όπως η πιθανοτική σκέψη και η διαχείριση κινδύνου. Αυτή τη φορά, θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για το τι πιστεύω ότι είναι τα δύο βασικά στοιχεία για τη λήψη καλών αποφάσεων: σαφήνεια και πληροφορίες.

Βλέπετε, μια καλή απόφαση έχει δύο χαρακτηριστικά:

  1. Σε πάει στο μέρος που θέλεις, και
  2. Σε οδηγεί εκεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Εδώ παίζει ρόλο η σαφήνεια και η πληροφόρηση. Η διαύγεια σας οδηγεί στο μέρος που θέλετε, ενώ οι πληροφορίες σας οδηγούν εκεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Ίσως νομίζετε ότι ο ρόλος της σαφήνειας εδώ είναι ασήμαντος. Τελικά, δεν ξέρουμε όλοι τι θέλουμε; Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Γιατί; Επειδή θα μπορούσαμε να επιλέξουμε λάθος διακομιστή μεσολάβησης για αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Για παράδειγμα, όλοι θέλουν την ευτυχία. Πώς όμως αποκτάς την ευτυχία; Λοιπόν, πρέπει να επιλέξετε έναν πληρεξούσιο επειδή η ίδια η ευτυχία είναι πολύ αφηρημένη. Πρέπει να έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο για να στοχεύσετε. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν τον πλούτο ως αντιπρόσωπο για την ευτυχία τους. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν τη φήμη. Το Clarity σάς βοηθά να επιλέξετε τον σωστό διακομιστή μεσολάβησης για αυτό που πραγματικά θέλετε. Χωρίς σαφήνεια, θα μπορούσατε να περάσετε χρόνια κυνηγώντας το λανθασμένος proxy και να καταλήξετε κάπου εσείς όχι θέλω να γίνω.

Εκτός από τη σαφήνεια, χρειάζεστε πληροφορίες. Οι πληροφορίες έχουν δύο ρόλους:

  1. Σας δείχνει τις επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε και
  2. Σας βοηθά να αξιολογήσετε αυτές τις επιλογές για να επιλέξετε την καλύτερη.

Χωρίς καλές πληροφορίες, θα μπορούσατε να χάσετε μια επιλογή εντελώς επειδή δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχει. Επιπλέον, ενδέχεται να μην μπορείτε να συγκρίνετε μια επιλογή με μια άλλη. Οι καλύτερες πληροφορίες σάς δίνουν καλύτερες επιλογές και τη δυνατότητα να επιλέξετε την καλύτερη από αυτές. Έτσι θα φτάσετε στον προορισμό σας αποτελεσματικά. Δεν θα σπαταλήσετε τους πόρους σας (χρόνο, χρήματα και ενέργεια) για να φτάσετε εκεί.

Αυτά είναι λοιπόν τα δύο βασικά στοιχεία για τη λήψη καλών αποφάσεων: σαφήνεια και πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και τα δυο από αυτούς όταν παίρνετε τις αποφάσεις σας.

#####

Θέλετε να αποκτήσετε νέες γνώσεις για την προσωπική αποτελεσματικότητα; Εγγραφείτε εδώ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*