Μια πιθανή βασική αιτία του φιάσκο στο Αφγανιστάν – Life Optimizer

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τις τελευταίες ημέρες. Με μεγάλη ταχύτητα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας.

Η αλυσίδα των γεγονότων μου φάνηκε περίεργη. Υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν είχαν νόημα. Ανάμεσα σε αυτά, ένα πράγμα ξεχώρισε: Γιατί ο αφγανικός στρατός δεν πολέμησε για να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα; Πώς θα μπορούσαν οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την πρωτεύουσα χωρίς καμία αντίσταση;

Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο γιατί μόλις λίγες μέρες πριν, διάβασα στις ειδήσεις ότι ο Αφγανός πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας επιθεωρούσαν την άμυνα της Καμπούλ. Στην πραγματικότητα είπαν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα μπορούσαν να μπουν στην Καμπούλ επειδή ο στρατός ήταν έτοιμος να την υπερασπιστεί. Επιπλέον, λίγες μέρες πριν, ένας κυβερνήτης που παρέδωσε την πρωτεύουσα της επαρχίας του χωρίς καμία αντίσταση συνελήφθη από την κεντρική κυβέρνηση.

Με όλα αυτά περίμενα ότι ο στρατός θα έδινε μάχη για να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα. Εξάλλου, είχαν εξοπλιστεί με σύγχρονο οπλισμό με τεράστιο κόστος για τους συμμάχους.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτό να μην προέβαλαν καμία αντίσταση; Γιατί δεν είχαν τη θέληση να πολεμήσουν;

Καθώς το σκεφτόμουν, το θυμήθηκα κάτι που διάβασα:

«Οι αφγανικές δυνάμεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν προβλήματα με το ηθικό και επίσης την προθυμία τους να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν», δήλωσε στο CNN την Κυριακή ο Μαλκασιάν, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας του «Ο Αμερικανικός Πόλεμος στο Αφγανιστάν: Μια Ιστορία».

«Πρώτα από όλα, οι Ταλιμπάν μπορούν να ζωγραφίσουν τους εαυτούς τους ως εκείνους που αντιστέκονται και πολεμούν την κατοχή, κάτι που είναι κάπως κοντινό και αγαπητό σε αυτό που σημαίνει να είσαι Αφγανός. Ενώ αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να το διεκδικήσει η κυβέρνηση ή οι στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την κυβέρνηση».

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι αυτές οι παράγραφοι δείχνουν μια πιθανή βασική αιτία του φιάσκο: ο αφγανικός στρατός (και η κυβέρνηση) είχαν κρίση ταυτότητας.

Ενώ οι Ταλιμπάν θεωρούσαν τους εαυτούς τους υπερασπιστές της χώρας ενάντια στην κατοχή, ο κυβερνητικός στρατός δεν είχε τόσο ισχυρή ταυτότητα. Δεν εσωτερικεύτηκαν ακόμη που ήταν και τι πολεμούσαν για. Γι’ αυτό, παρά τον ανώτερο εξοπλισμό τους, έχασαν τη θέληση για μάχη. Γι’ αυτό δεν το έκαναν καν δοκιμάστε για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα. Ο ψυχολογικός πόλεμος των Ταλιμπάν (για να παραδοθούν και να τους δοθεί αμνηστία) λειτούργησε πάνω τους λόγω της κρίσης ταυτότητάς τους.

Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα εδώ για εσάς και εμένα: Η ταυτότητα είναι απαραίτητη. το πώς βλέπεις τον εαυτό σου είναι σημαντικό. Όσα καλά διαλείμματα κι αν έχεις, αν δεν έχεις τη σωστή ταυτότητα, δεν θα είχε σημασία τελικά. Τα διαρκή αποτελέσματα μπορούν να συμβούν μόνο από μέσα προς τα έξω. μπορεί να ξεκινήσει μόνο με τη σωστή ταυτότητα.

Υ.Γ Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή στο Αφγανιστάν. Φαίνεται ότι αντίσταση χτίζεται με μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, αλλά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*