Πώς να μεγιστοποιήσετε την ανοδική σας πλευρά, ενώ ελαχιστοποιήστε τα αρνητικά σας – Life Optimizer

Πρόσφατα τελείωσα την ανάγνωση Αρχές: Ζωή και Εργασία από τον Ray Dalio. Είναι ένα οξυδερκές βιβλίο που μου διδάσκει πολλά χρήσιμα μαθήματα.

Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα μαθήματα. Είναι μια αρχή για το πώς να αυξάνω στον ανώτατο βαθμό σου ανάποδα ενώ ελαχιστοποίηση το μειονέκτημα σου. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

Η αρχή προήλθε από τον κόσμο των επενδύσεων. Μια μέρα, ο Ray Dalio – ο οποίος ήταν επικεφαλής ενός επιτυχημένου hedge fund – απέκτησε μια εικόνα που οδήγησε σε μια σημαντική ανακάλυψη στις επενδύσεις. Έτσι το έθεσε:

Αυτός ο απλός χάρτης με χτύπησε με την ίδια δύναμη που φαντάζομαι ότι πρέπει να ένιωσε ο Αϊνστάιν όταν ανακάλυψε το E = mc2: Είδα ότι με δεκαπέντε έως είκοσι καλές, ασύνδετες ροές επιστροφών, μπορούσα να μειώσω δραματικά τους κινδύνους μου χωρίς να μειώσω τις αναμενόμενες αποδόσεις μου… Το ονόμασα «Άγιο Δισκοπότηρο της Επένδυσης» γιατί έδειχνε τον δρόμο προς την απόκτηση περιουσίας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι η δήλωση είναι υπερβολή, αλλά τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους: hedge fund του είναι από τα καλύτερα του κλάδου.

Ωστόσο, η αρχή δεν ισχύει μόνο για την επένδυση. μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε στη ζωή σας. Στα λόγια του:

Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης μου δίδαξε μια αρχή που εφαρμόζω σε όλα τα μέρη της ζωής μου: Το να κάνω μια χούφτα καλά ασυσχέτιστα στοιχήματα που είναι ισορροπημένα και αξιοποιούνται καλά είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να έχεις πολλά ανοδικά χωρίς να εκτίθεσαι σε απαράδεκτα μειονεκτήματα.

Ποιο είναι το μάθημα; Εδώ είναι:

Για να μεγιστοποιήσετε τα καλά σας, ελαχιστοποιώντας τα αρνητικά σας, κάντε τα καλά ασύνδετα στοιχήματα στη ζωή σου.

Οι λέξεις-κλειδιά εδώ είναι ασύνδετα στοιχήματα. Ας δούμε τις δύο λέξεις μία προς μία, ξεκινώντας από την τελευταία λέξη.

1. Στοιχήματα

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ray Dalio χρησιμοποίησε τη λέξη «στοιχήματα». Γιατί; Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς χρησιμοποίησε την ίδια λέξη! Φαίνεται ότι τα «στοιχήματα» είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι. Φαίνεται ότι είναι η νοοτροπία τους.

Τι σημαίνει «βάζοντας στοιχήματα»;

Σημαίνει ότι παίρνετε ρίσκα. βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας και αγκαλιάζετε την αβεβαιότητα. Αντιμετωπίζεις την πιθανότητα αποτυχίας αλλά το κάνεις ούτως ή άλλως.

Κάνοντας στοιχήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγιστοποιείς τα καλά σου. Παίρνετε ένα ρίσκο που θα μπορούσε να σας δώσει εκθετικός ανταμοιβή. Αν και μπορείς να αποτύχεις, είσαι μια χαρά με αυτό. Γιατί; Γιατί η λύπη της αποτυχίας είναι λιγότερη από τη λύπη της αποτυχίας!

Παρατηρήστε ότι η λέξη «στοιχήματα» εδώ είναι πληθυντικός, όχι ενικός. Θα πρέπει να κάνετε αρκετά στοιχήματα, όχι μόνο ένα. Το να στοιχηματίζετε μόνο ένα στοίχημα δεν είναι σοφό γιατί σας δίνει ένα απαράδεκτο μειονέκτημα. Βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι και μπορεί να τα χάσεις όλα.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να στοιχηματίσετε. Υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνετε.

2. Ασυσχετισμένο

Το «πραγματοποιώντας στοιχήματα» είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγιστοποιείς τα καλά σου. Πώς όμως θα ελαχιστοποιήσετε το μειονέκτημά σας;

Κάνοντας τα στοιχήματά σας ασύνδετο είναι ο τρόπος με τον οποίο ελαχιστοποιείς το μειονέκτημά σου. Σημαίνει ότι όταν ένα στοίχημα απέτυχε, δεν πρέπει να μειώνει τα άλλα στοιχήματα μαζί του. Τα στοιχήματα πρέπει να είναι ανεξάρτητος ο ένας του άλλου.

Πώς το εφαρμόζετε;

Το εφαρμόζεις με διαφοροποιώντας η ζωή σου. Με τα προσωπικά σας οικονομικά, θα έπρεπε να έχετε μερικοί εισοδηματικές ροές, όχι μόνο μία. Με την κοινωνική σας ζωή, θα πρέπει να γνωρίζετε ανθρώπους από μερικοί Κοινωνικές Ομάδες.

Αλλά και πάλι, πρέπει να τα φτιάξετε ασύνδετο. Σημαίνει ότι οι ροές εισοδήματός σας πρέπει να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κίνδυνος που θα τα καταρρίψει όλα ταυτόχρονα. Με την κοινωνική σας ζωή, σημαίνει ότι οι κοινωνικές σας ομάδες πρέπει να αποτελούνται από διαφορετικός Ανθρωποι. Αν κάτι δεν πάει καλά με μια ομάδα, δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις άλλες ομάδες.

***

Πάρτε ρίσκα, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ασύνδετα. Εάν το κάνετε, θα το κάνετε αυξάνω στον ανώτατο βαθμό σου ανάποδα ενώ ελαχιστοποίηση το μειονέκτημα σου. Θα βελτιστοποιήσετε τη ζωή σας.

Προτεινόμενη περίληψη βιβλίου: Αρχές: Ζωή και Εργασία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*