Ο Eric Hoffer and the Power of Self-Education – Life Optimizer

Διάβασα πρόσφατα Ο Αληθινός Πιστός από τον Έρικ Χόφερ. Είναι ένα βιβλίο για το πώς εξελίσσονται τα μαζικά κινήματα. Με πολλά ιστορικά παραδείγματα, το βιβλίο εξηγεί τα μοτίβα και τα κοινά νήματα μεταξύ τους. Είναι ένα οξυδερκές βιβλίο και η ανάγνωσή του ήταν μια μεγάλη μαθησιακή εμπειρία για μένα.

Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας εδώ δεν είναι το περιεχόμενο του βιβλίου όμως. Αντίθετα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας για το συγγραφέας.

Βλέπετε, δεν ήξερα για τον Έρικ Χόφερ πριν. Αλλά φανταζόμουν ότι πρέπει να είναι διάσημος καθηγητής από γνωστό πανεπιστήμιο. Θέλω να πω, τι άλλο θα μπορούσε να εξηγήσει το βάθος των ενοράσεων του; Το The True Believer είναι ένα βιβλίο με επιρροή. Εδώ είναι πώς Βικιπαίδεια βάλε το:

Το πρώτο και πιο γνωστό από τα βιβλία του Hoffer, The True Believer, έχει εκδοθεί σε είκοσι τρεις εκδόσεις μεταξύ 1951 και 2002. Αργότερα έθιξε παρόμοια θέματα σε άλλα έργα. Εξέχοντες ηγέτες και κοινωνικοί σχολιαστές που έχουν παρατηρήσει δημόσια για το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο περιλαμβάνουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Dwight D. Eisenhower καθώς και την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών και Πρώτη Κυρία Hillary R. Clinton.

Ο Χόφερ μάλιστα τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1983! Με τέτοιο αντίκτυπο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Χόφερ ήταν διάσημος καθηγητής, σωστά;

Λοιπόν, έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ποιος ήταν.

Μακριά από καθηγητής με διδακτορικό, δεν είχε καμία επίσημη εκπαίδευση! Σωστά, δεν είχε καθόλου επίσημη εκπαίδευση. Μαντέψτε ποιο ήταν το επάγγελμά του; Αυτός ήταν ένας φορτωτής πλοίων. Ήταν σκληρή σωματική εργασία στις αποβάθρες και αυτή ήταν η δουλειά του. Ακόμη και μετά τη δημοσίευση του The True Believer το 1951, εργάστηκε ως μακροχρόνιος μέχρι το 1964.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν να το κάνει; Πώς θα μπορούσε να γράψει ένα τόσο διορατικό βιβλίο παρά το ιστορικό του;

Η απάντηση είναι αυτοεκπαίδευση. Ο Χόφερ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης της αυτοεκπαίδευσης. Η ζωή του δείχνει ότι η αυτομόρφωση είναι μεταμορφωτική. Έχει τη δύναμη να σας μεταμορφώσει αν το σκέφτεστε σοβαρά.

Εδώ είναι πώς Britannica εξηγεί την αυτοεκπαίδευση του Χόφερ:

Η οικογένεια του Χόφερ ήταν μέτρια και η πρώιμη ζωή του σημαδεύτηκε από κακουχίες. Μια πτώση σε ηλικία 7 ετών τον άφησε μερικώς τυφλό μέχρι τα 15 του, όταν επανήλθε η όρασή του. Με την ανάκτηση της όρασης, ο Χόφερ άρχισε να διαβάζει αδηφάγα. Η μητέρα του είχε πεθάνει όταν εκείνος ήταν παιδί και, όταν πέθανε ο πατέρας του το 1920, ο Χόφερ, άπραγος, αποφάσισε να πάει στην Καλιφόρνια. Για τα επόμενα 23 χρόνια βρήκε δουλειά ως μετανάστης εργάτης σε αγρόκτημα και χειρωνακτικός εργάτης. όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε ποτέ να διαβάζει ούτε έχασε την αγάπη του για τα βιβλία, τα μόνα αγαθά που κουβαλούσε από δουλειά σε δουλειά. Έγινε μέλος του συνδικάτου του μακροβιοτάτη το 1943, ώστε να μπορεί να εργάζεται μόνο λίγες μέρες την εβδομάδα και να περνά τον υπόλοιπο χρόνο διαβάζοντας και γράφοντας.

Είδατε πόσο σοβαρός ήταν για την αυτοεκπαίδευσή του; Έκανε ένα προσδιορίζεται προσπάθεια για αυτό. Γι’ αυτό έγινε ο άνθρωπος που ήταν.

Η αυτοεκπαίδευση είναι ισχυρή. Αλλά είναι μέχρι εσύ να αξιοποιήσει τη δύναμή του. Είστε πρόθυμοι να κάνετε ό,τι χρειάζεται; Αν ο Χόφερ μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά παρά το παρελθόν του, πιστεύω ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για εσάς και για εμένα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*