Γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ιστορία – Life Optimizer

Αυτές τις μέρες μαθαίνω ιστορία περισσότερο από πριν. Ενώ απέχω πολύ από το να είμαι ειδικός, το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Μαθαίνω κυρίως μέσω της ανάγνωσης, αλλά μερικές φορές ακούω και podcast και παρακολουθώ ντοκιμαντέρ.

Τι είναι τόσο ενδιαφέρον για την ιστορία; Λοιπόν, εδώ είναι τέσσερις λόγοι για τους οποίους μου αρέσει να μαθαίνω ιστορία.

1. Το να μαθαίνεις από τις εμπειρίες των άλλων είναι ένας έξυπνος τρόπος μάθησης.

Υπάρχει ένα απόσπασμα που μου αρέσει από τον Ken Schramm: “Ένας έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του, αλλά ένας πραγματικά σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.” Είναι καλό να μαθαίνεις από τα λάθη σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων. Γιατί; Γιατί τότε δεν χρειάζεται να κάνετε αυτά τα λάθη μόνοι σας!

Το γεγονός είναι, Η εκμάθηση ιστορίας σάς βοηθά να αποφύγετε να μάθετε πράγματα με τον δύσκολο τρόπο. Κάποιος άλλος είχε πληρώσει το τίμημα για αυτά τα μαθήματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας τις ιστορίες τους. Με ένα μόνο κλάσμα του χρόνου (για να μην αναφέρουμε τον κόπο και τον πόνο), μπορείτε να μάθετε τα ίδια μαθήματα.

Ο χρόνος που αφιερώνετε στην εκμάθηση της ιστορίας θα σας ανταποδώσει πολλές φορές βοηθώντας σας να αποφύγετε δαπανηρά λάθη. Είναι μια εξαιρετική απόδοση επένδυσης για το χρόνο σας.

2. Η μάθηση από ιστορίες είναι ένας ισχυρός τρόπος μάθησης.

Ενώ μπορείτε να πάρετε την ουσία ενός μαθήματος σε λίγες μόνο προτάσεις, το να έχετε μια ιστορία για να το υποστηρίξετε θα σας δώσει μια πολύ βαθύτερη εντύπωση. Για παράδειγμα, ενώ θα μπορούσα να πω απλώς «μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι», θα έχετε πολύ βαθύτερη εντύπωση αν σας πω τις ιστορίες μερικών ανθρώπων που χάλασαν επειδή το παραβίασαν. Οι ιστορίες είναι δυνατές γιατί σας αγγίζουν συναισθημα και όχι μόνο δικό σου λογική.

Μάντεψε? Η ιστορία είναι ένας θησαυρός ιστοριών! Περιέχει τόνους και τόνους ιστοριών με μαθήματα πραγματικής ζωής. Γι’ αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μάθησης.

3. Η εκμάθηση για διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς θα διευρύνει την προοπτική σας.

Η διάρκεια ζωής ενός ατόμου είναι πολύ μικρή για να καλύψει την ποικιλία των δυνατών εμπειριών, αλλά η ιστορία μπορεί να σας δώσει όλα από αυτούς. Η Ιστορία σας προσφέρει όλο το φάσμα των εμπειριών που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτό θα διευρύνει την προοπτική σας. Θα μπορείτε να δείτε τον κόσμο με νέους φακούς.

Για παράδειγμα, δεν έχω περάσει ποτέ πόλεμο στη ζωή μου, αλλά διαβάζοντας βιβλία όπως Αυτό το είδος πολέμου μου δίνει μια ζωντανή εντύπωση για το πώς αισθάνομαι. Με κάνει να εκτιμώ ακόμη περισσότερο την ειρήνη. Μου διδάσκει επίσης πολλά μαθήματα ζωής.

4. Μαθαίνοντας πώς φτάνουμε εδώ θα διευρύνετε τη φαντασία σας.

Αυτό έγραψε ο Yuval Harari Άνθρωπος του Θεού (η υπογράμμιση δική μου):

Οι ιστορικοί μελετούν το παρελθόν όχι για να το επαναλάβουν, αλλά για να απελευθερωθούν από αυτό… Παρατηρώντας την τυχαία αλυσίδα των γεγονότων που μας οδήγησαν εδώ, συνειδητοποιούμε πώς διαμορφώθηκαν οι ίδιες οι σκέψεις και τα όνειρά μας – και μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε διαφορετικά.

Όταν μάθετε πώς φτάνουμε εδώ, μπορείτε να φανταστείτε νέες δυνατότητες. Δεν θα περιορίζεστε πλέον από αυτά που βλέπετε γύρω σας.

***

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά να κερδίσετε από την εκμάθηση της ιστορίας. Είμαι ακόμα νωρίς σε αυτό το ταξίδι, αλλά είμαι ενθουσιασμένος με αυτό και ελπίζω να είστε και εσείς!

#####

Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση, σκεφτείτε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*