Μικρός χώρος κουζίνας; Αξιοποιήστε το στο έπακρο!

Οι μικρές κουζίνες μπορεί να είναι και ευλογία και κατάρα ανάλογα με το πώς τις βλέπεις. Από τη μία πλευρά, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετακινηθείτε λιγότερο από ό,τι θα κάνατε διαφορετικά, και από την άλλη, θα πρέπει να περιορίσετε την ακαταστασία της κουζίνας σας στο ελάχιστο. Ακόμη και μερικά επιπλέον χαρίσματα στους πάγκους της κουζίνας σας θα κάνουν την κουζίνα σας να μοιάζει με ένα απόλυτο χάος.

Αλλά πώς καταφέρνετε να διαχειριστείτε τον μικρό χώρο που έχετε; ο ντουλάπια κουζίνας διαμερίσματος έχετε κολλήσει, δεν είναι τόσο ευρύχωρο, και τώρα μαθαίνετε ότι πρέπει να διατηρείτε και τους πάγκους καθαρούς; Λοιπόν, μην ανησυχείς πολύ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση της κουζίνας σας και με τη βοήθεια λίγων μόνο αλλαγών, η κουζίνα σας θα είναι σαν καινούργια.

μικρή κουζίνα

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, καθώς και ορισμένες συμβουλές οργάνωσης που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα πράγματα υπό έλεγχο εκεί.

Μεγιστοποιήστε τον αποθηκευτικό χώρο σε μια μικρή κουζίνα

Το να είστε δημιουργικοί σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης των πραγμάτων μπορεί να το μεταμορφώσει εμφάνιση και αίσθηση ενός χώρου, γι’ αυτό πρέπει να μάθετε περισσότερα για το τι είναι ο κατακόρυφος χώρος. Πράγματα όπως επιπλέον ράφια για τις γωνίες και κάποια δημιουργική στοίβαξη μπορεί να βοηθήσει πολύ όταν προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε τον χώρο.

Μην υποτιμάτε τι μπορεί να κάνει για εσάς η απομάκρυνση μικροαντικειμένων από τον εαυτό σας – ξεφορτωθείτε αυτό το μπλοκ μαχαιριού και χρησιμοποιήστε μια μαγνητική ράβδο. Μπορείτε να τα κολλήσετε σε έναν τοίχο και να κρεμάσετε όλα τα μαχαίρια και τα κουτάλια σας σε έναν τοίχο δίπλα στην περιοχή προετοιμασίας.

μικρή κουζίνα

Μόλις σταματήσετε να αφήνετε αυτά τα μικροσκοπικά πράγματα να συσσωρεύονται παντού, θα παρατηρήσετε μια τεράστια διαφορά στον τρόπο εμφάνισης και αίσθησης της κουζίνας σας.

Οργάνωση ανά Ενότητες

Υπάρχει πολύ καθαρό, πολύ οργανωμένο και τακτοποιημένο. Μην κάνετε πιο δύσκολο για τον εαυτό σας να εργάζεστε στην κουζίνα σας προσπαθώντας να αφήσετε τα πάντα μακριά, ακόμα και όταν δεν είναι στη σωστή θέση ή όταν είναι εύκολο να το προσεγγίσετε όταν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε.

Κρατήστε το σαπούνι πιάτων και τις χαρτοπετσέτες ακριβώς δίπλα στο νεροχύτη, κρατήστε όλα τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα όπως λάδι, ξύδι και σάλτσα σόγιας κοντά στην περιοχή μαγειρέματος και μην αφήνετε τα μπολ ανάμειξης να ξεφύγουν πολύ μακριά από το σημείο που ετοιμάζετε τροφή.

Εάν οργανώσετε κάθε μέρος της κουζίνας σας σε τμήματα με βάση το τι θα χρειαστείτε αντί για το πώς θα είναι η κουζίνα, μπορεί να μην φαίνεται το καλύτερο, αλλά θα είναι καταπληκτικό να δουλέψετε.

Επιλέξτε Ανοιχτά Ράφια

Εάν πιστεύετε ότι είστε έτοιμοι για την πρόκληση, εξαιρεθείτε εντελώς από τα ντουλάπια κουζίνας. Είναι ογκώδη και μπορούν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από ό,τι χρειάζεστε και θα κάνουν μια μικρή κουζίνα να φαίνεται ακόμα μικρότερη.

Αλλά και τα ανοιχτά ράφια δεν αστειεύονται! Με όλα όσα έχετε στην οθόνη, δεν θα έχετε πλέον την πολυτέλεια να αγοράζετε αταίριαστα κουζινικά σκεύη και να ξεφεύγετε μαζί τους. Το να έχετε ανοιχτά ράφια στην κουζίνα σημαίνει ότι πρέπει να απογυμνώσετε τα υπάρχοντά σας μέχρι τα απολύτως απαραίτητα και ακόμη και τότε θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε με ιδιαίτερη προσοχή.

Αλλάξτε τα ύψη και στοιβάζετε ποτήρια και πιάτα όταν τα βάζετε εκεί, και ίσως ακόμη και να προσθέσετε κάποια καλλιτεχνικά στοιχεία ή διακόσμηση για να το ζωντανέψετε. Εφόσον τα ράφια χωρούν τα περισσότερα από τα πράγματά σας χωρίς να φαίνονται εντελώς άσχημα, το κάνετε σωστά.

Κάντε την αποθήκευση μέρος της διακόσμησης της μικρής κουζίνας σας

Αν θέλετε να κρατήσετε μερικά από τα πράγματα της κουζίνας σας στους πάγκους ή αν έχετε ανοιχτά ράφια, μπορείτε να ξεφύγετε από την αποθήκευση πολλών αντικειμένων στους πάγκους, αν την κάνετε να φαίνεται ωραία. Επενδύστε σε μερικά ταιριαστά γυάλινα βάζα και δοχεία αποθήκευσης καλής ποιότητας και μπορείτε ακόμη και να κρεμάσετε τα τηγάνια σας στον τοίχο από ακάλυπτα σχέδια από τούβλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τόσο υπέροχο χώρο αποθήκευσης όσο και ενδιαφέρουσα διακόσμηση.

μικρή κουζίνα

Μην αποθηκεύετε τα πάντα στην κουζίνα

Όλοι έχουν κάποια πράγματα στην κουζίνα που δεν χρησιμοποιούν πάντα, όπως εκείνα τα χριστουγεννιάτικα κουπάτ για μπισκότα ή τα γιγάντια τηγάνια που χρησιμοποιούνται για να μαγειρεύουν ολόκληρες γαλοπούλες την Ημέρα των Ευχαριστιών. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμη και μεγάλα μπολ ανάμειξης και εξοπλισμό ψησίματος που δεν χρειάζεται να είναι στην κουζίνα όλη την ώρα.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτά τα πράγματα στο γκαράζ ή στη σοφίτα όπου θα είναι έξω από το δρόμο σας. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι τώρα έχετε μια πιο ευρύχωρη κουζίνα, έτοιμη να φιλοξενήσει ό,τι περισσότερο χρειάζεστε για να αποθηκεύσετε σε αυτήν.

Πράγματα που ανήκουν στους πάγκους

Αν και δεν είναι έξυπνο να βάζεις πράγματα στον πάγκο σε μικρές κουζίνες, κάποια πράγματα ανήκουν ούτως ή άλλως εκεί. Εάν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων και πλένετε όλα τα πιάτα σας στο χέρι, θα πρέπει να έχετε μια σχάρα πιάτων δίπλα στο νεροχύτη. Το ίδιο ισχύει για την καφετιέρα και την τοστιέρα, αν υποτίθεται ότι τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Το να βάζετε αυτά τα πράγματα μακριά θα σημαίνει περισσότερη δουλειά για εσάς και είναι πιο βολικό να τα αποθηκεύετε στον πάγκο.

Χρησιμοποιήστε στοιβαζόμενα σκεύη

Πολλά σετ κουζίνας για κατσαρόλες, τηγάνια, μπολ και δοχεία αποθήκευσης περιέχουν μεγέθη που μπορεί να μην χρειάζεστε, αλλά η δυνατότητα στοίβαξης είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για μικρή αποθήκευση κουζίνας. Όταν δεν χρησιμοποιούνται, μπορείτε να τα τοποθετήσετε το ένα πάνω στο άλλο και θα καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο από ό,τι αν το σετ δεν ήταν στοιβαζόμενο.

Στο τέλος της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι δεν συμβιβάζεστε πόσο χρήσιμη είναι η κουζίνα για εσάς. Η κουζίνα είναι περισσότερο για να δημιουργείς καταπληκτικά πιάτα και νόστιμα φαγητά παρά για να δείχνεις προσεγμένη – εφόσον η ακαταστασία σε βοηθά αντί να σε επιβραδύνει, αξιοποιείς στο έπακρο τον χώρο της κουζίνας σου!

Οι παρακάτω δύο καρτέλες αλλάζουν περιεχόμενο παρακάτω.

Το περιοδικό Canadian Home Trends σας κάνει μια προσωπική περιήγηση στα πιο εντυπωσιακά σπίτια και διαμερίσματα σε όλο τον Καναδά. Θα εμπνευστείτε από μια επιλογή προσβάσιμων προϊόντων διακόσμησης σπιτιού, αναφορές τάσεων, απλά αλλά κομψά έργα DIY και πολλά άλλα. Σε κάθε τεύχος, σας δίνονται τα εργαλεία για να αναδημιουργήσετε χώρους επώνυμων σχεδιαστών που πάντα ονειρευόσασταν να έχετε στο σπίτι, σε βάθος ανακαίνιση και συμβουλές σχεδίασης, συνδυασμούς χρωμάτων και επίπλων και τα καλύτερα μέρη για ψώνια στον Καναδά.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*